Stomen en plannen
Het koken van gerechtjes voor je baby kan op het eerste zicht een extra klus lijken. Als kersverse mama of papa heb je het druk in het dagelijks leven en soms is het een uitdaging om alles gecombineerd te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je in het achterhoofd kunt houden om het koken erg vlot en praktisch te laten verlopen. Ik zet hier een aantal basisregels op een rij.
TIP 1: Kook met een stomer
Een stoomkoker of een microgolfoven met stoommandjes is een zegen om niet alleen je eigen eten te bereiden, maar ook dat van je baby. Van zodra je baby vaste voeding mag eten, is het aangeraden om alles zo puur mogelijk te bereiden. Omdat een klein kindje nog geen zout mag eten, is het stomen van voedsel ideaal om toch alle smaak te bewaren. Een stomer is bovendien erg praktisch: alle ingrediënten kunnen gewoon in één mandje samen gestoomd worden. Neem gewoon de bereidingstijd van het ingrediënt dat het langst gestoomd moet worden. Stomen is namelijk een zachte manier van eten maken en het is niet erg als sommige ingrediënten iets langer gestoomd worden. Vooral voor een baby is het best oké om alles extra gaar te laten worden.
Als je bijvoorbeeld een aardappelpuree maakt met groentjes en vlees, dan zijn het de aardappelen die het meeste stoomtijd nodig hebben (20 minuten). In het mandje doe je dan de aardappelen samen met het vlees en de groenten. Erg makkelijk, want je hoeft tijdens de bereiding er verder niet naar om te kijken. Als je het eten in een klassieke kom kookt, dan komt er natuurlijk veel meer bij kijken en moet je ook telkens in het oog houden dat er niets overkookt of aanbrandt. Vergeet na het stomen zeker niet wat vetstof toe te voegen aan de maaltijd (olie of margarine). Vet is namelijk essentieel voor je kindje.
Is een stomer duur? Dat valt goed mee en je hebt er al eentje voor een kleine 40 euro. Als je werkt met een microgolfoven om te stomen, dan is het handig om speciale stoommandjes voor in de microgolf aan te schaffen.
Hoe zit het met de afwas? De mandjes kan je na gebruik makkelijk afwassen met de hand of gewoon in de vaatwas stoppen. Ik heb zelf met zowel stoommandjes in de microgolfoven als met een stoomkoker gewerkt en de hoeveelheid afwas is bijna hetzelfde. Enkel bij de stoomkoker moet je nog je toestel even droog wrijven na gebruik. Reken op een ongeveer 5 minuten om alles schoon te maken.


TIP 2: MAAK SOEP EN HET MIDDAGMAAL IN ÉÉN BEWEGING
Vanaf je baby 6 maanden is, wordt er ook stilaan soep gegeven. Rond een uur of 10 soep en dan op de middag de patatjes. Als je kindje in de crèche is, ben je natuurlijk verlost van deze twee gerechtjes, maar als je kleine spruit thuis is dan maak je dit best vers en zo makkelijk mogelijk. Een manier om tijd te besparen is de soep en het middagmaal in één beweging te maken. Ik vul dan het stoommandje de ene kant met de ingrediënten voor de soep en de andere kant met de ingrediënten voor de maaltijd.
SOEP EN MIDDAGMAAL IN EEN HANDOMDRAAI
Om de soep te maken, schep je de gestoomde groenten uit het stoommandje en je doet het in een blender samen met wat kookvocht. Als je stoomt, dan komen de sappen van de groenten en het vlees gedeeltelijk in het stoomvocht waardoor het een lichte bouillon geworden is. Als je dit vocht gebruikt om de soep aan te maken, dan krijgt het extra smaak.
Daarna maak je de groentepap voor je baby door de ingrediënten uit het stoommandje te halen en samen te prakken of te blenden. Als je baby tussen de 6 en 8 maanden is, dan heet hij een gladde pap zonder stukjes nodig. Dan is het handig om de groentjes te blenden.
Van zodra je baby 8 maanden is, mogen er al wat grovere stukjes in de pap zitten en mag er ook gestart worden met kleine hoeveelheden vlees, vis en vegetarische producten zoals tofu. Plet alle ingrediënten dan met een vork samen tot kleine stukjes. Soms kan het gebeuren dat bepaalde soorten vlees moeilijk te pletten zijn. Bijvoorbeeld stoofvlees is niet altijd makkelijk voldoende klein te krijgen. Dan kan je wel het vlees met een kleine hoeveelheid groenten blenden en bij de rest van de geprakte puree doen.
TIP 3: ZORG VOOR REGELMAAT EN MAAK EEN SCHEMA OP
HET WEEKMENU
Koken voor een baby vergt de eerste maanden extra organisatie. In het begin mag een baby nog niet alles eten, dus je kunt niet altijd volledig dezelfde ingrediënten gebruiken voor jezelf als je kind. Op de website van Kind en Gezin kan je ontdekken wat je kindje allemaal mag eten op welke leeftijd. Via Kind en Gezin kreeg ik destijds ook een poster met alle groenten, fruit en vlees dat een baby mag eten. De eerste maanden was dit mijn vaste richtlijn om de menu’s samen te stellen.
Als jonge ouder is een planner in huis halen een absolute must. Een planner is een agenda waar je meer in kunt noteren dan enkel je afspraken. Er zijn ook notitie pagina’s om maandelijks en wekelijks bepaalde acties in te noteren. Elke zondag noteerde ik niet alleen de maaltijden voor het gezin, maar ook voor de baby. Probeer zoveel mogelijk de menu’s paralel te laten verlopen. Als je bijvoorbeeld zelf spaghetti op het menu hebt gezet, kies dan voor je baby een gerechtje met bijvoorbeeld tomaat, courgette en wortels. Zo kan je ingrediënten delen en hoef je niet telkens compleet andere dingen te gaan doen voor je baby en jezelf.
KIES EEN LEUKE PLANNER
Welke planners zijn er zoal? Als je even op het internet surft, dan word je overspoeld met allerhande soorten agenda’s. Ik geef hier een paar voorbeelden van planners die ik best goed vond:
- A-Planner: een super praktische planner met op elke weekdag ruimte om je menu te noteren.
- Made to plan: een leuke shop op Etsy met planners die je volledig kan personaliseren.
- Daily Greatness: deze planner is echt voor de freaks. Elke dag ruimte tot reflectie en sterk gericht op het behalen van doelen. Elke dag gezond koken, voor jezelf en je baby, vergt wel wat doorzettingsvermogen. Deze planner is wel iets duurder.


TIP 4: DOE SLIM JE INKOPEN
Als je vers kookt, moet je er rekening mee houden dat sommige ingrediënten minder lang te bewaren zijn. Vooral van zodra je kindje vlees en vis mag eten, zul je merken dat dit soms maar een paar dagen goed blijft. Plan dus best maaltijden met ingrediënten die langer houdbaar zijn, later in de week. Vaak plan ik bijvoorbeeld vegetarische gerechten met quorn, linzen of tofu later in de week in omdat die producten erg lang bewaarbaar zijn.
Wil je toch tijdens de week werken met ingrediënten die reeds na een paar dagen vervallen zijn, maar wil je niet telkens naar de winkel? Dan zit er niets anders op dan op voorhand een aantal gerechten klaar te maken (of gedeeltes van het gerecht). Bijvoorbeeld, als je van plan bent kip te maken voor jezelf en je baby, bak of stoom dan alle kip op voorhand goed door en bewaar apart in de ijskast. Opgelet, voor je baby best geen zout gebruiken en daardoor zal bijvoorbeeld de gebakken kip ook minder lang bewaren. Zout is namelijk een bewaarmiddel. Verwerk het dus in het babypapje binnen de 24 uur.