Wanneer je baby zo’n 8 maanden is, kan er stap voor stap een boterhammetje gegeven worden. Zelf had ik daar een erg zenuwachtig gevoel bij. Het is de eerste keer dat er iets gegeten wordt dat wat vaster is van textuur. Er zijn nog geen tandjes en wat als…er zo’n brok blijft steken? Als je op het internet een zoektocht inzet over hoe die eerste boterham te geven, dan staat er zelfs vaak een mededeling bij een EHBO cursus te volgen. Erg geruststellend is dat niet.
Maar je moet er door. Kindjes kunnen niet eeuwig slappe pap blijven slurpen, dus we schrapen alle moed bijeen om het gewoon te doen. Gelukkig zijn er manieren om die boterham toch redelijk makkelijk te geven. Als het ware een ‘overgangsboterham’. Een boterham die een beetje neigt naar pap. Die maak je door stukjes brood te overgieten met wat flessenmelk of afgekolfde borstvoeding. Een andere leuke manier is stukjes brood in wat soep te soppen.
Zorg ervoor dat je baby goed recht zit in zijn stoel om te eten. De stukjes brood breng je dan in het mondje van je kindje. Laat de baby rustig kauwen en geef pas het volgende stukje als alles is doorgeslikt. Ik liet mijn baby ook af en toe tussendoor eens wat melk of soep drinken.
Van zodra die eerste stukjes boterham goed lukken, kan je een stapje verder gaan. Boterhammetjes gewoon beleggen met margarine en fruit of groentemoes. Je legt dan een stukje brood op het tafeltje van je baby zodat hij het kan pakken om op te sabbelen. Dat gaat meestal vrij vlot omdat kindjes van die leeftijd echt àlles in hun mond steken. Of je daar nu een speelgoedauto of een boterham legt, het moet en zal in de mond gestopt worden 🙂 Hou er wel rekening mee dat de maaltijd iets langer kan duren dan dat je het in het mondje stopt. Dat hoort er gewoon bij.
En ja, baby zal zich soms verslikken en eens een brok brood uithoesten. Ik merkte dat dit vaker met een bepaald soort brood gebeurde bij mijn zoontje. Brood dat iets vaster is van textuur heeft de neiging om een soort balletje te vormen als de baby erop knabbelt. Het brood valt niet meteen uit elkaar, maar klit meer samen. Ik kan het vergelijken met bolletje deeg. Daarom kan het misschien handiger zijn om in het begin heel luchtig lichtbruin brood te geven. Het type bruin brood dat bijna geen bruin brood is en meer neigt naar wit.
Wanneer geef je best een boterham? In het begin vervang je eigenlijk één melkmoment door een broodmaaltijd. Ik deed dat dan in de avond, rond 5 uur. Rond 8u volgde dan de laatste melkfles voor het slapengaan. Tussen de 9de en de 10de maand begon ik ook in de ochtend ontbijt te geven na de ochtendmelk. Het ontbijt is regelmatig een boterham, maar soms ook een granenpap of fruit ter afwisseling.
Op zoek naar receptjes om de boterham te beleggen? Ik heb er een aantal uitgeschreven en je kunt ze hier vinden.